Spoken boven de eettafel

Boven de eettafel hangt sinds enkele weken een nieuwe lamp. Mooi spul, hoor! Heeft ook redelijk veel gekost. Maar we hebben er wel een probleem mee. Als we de lamp aansteken, lijkt er niks aan de hand. Alle zes halogeenlampen branden zoals het hoort. Maar na verloop van tijd beginnen ze raar te doen: ze geven meer of soms net minder licht. Af en toe floepen ze gewoon zelfs even uit. Spookt het bij ons thuis? Of is er iets anders aan de hand? Ik heb al mijn elektriciteitskennis bijeengeraapt en kom tot de volgende conclusie.

Eerst de feiten: de lichtarmatuur bestaat uit 6 halogeenlampen van elk 12 V; de bedrading is uitgevoerd met draden van 1,5 mm2.

Weet je wat ik denk? Het ligt aan de elektronische transformatoren in de behuizing van de armatuur. Die komen tegen het plafond, de warmte kan daardoor niet weg, en dan krijg je natuurlijk problemen.

Wat ik daaraan ga doen? Simpel. Ons huis is volledig met teleruptoren uitgerust. Ik plaats de transformatoren gewoon bij de elektriciteitskast; daar is voldoende vrije ruimte. Geen gevaar voor opwarming en dus ook geen ‘spookeffecten’ meer. Ik begin er dadelijk aan ...