Een job zoeken

Je bent net afgestudeerd en je hebt een diploma in handen. Wat nu?

Als je uit een elektrotechnische richting komt heb je genoeg kennis en vaardigheden om meteen aan de slag te gaan.
Zo doe je ervaring op, je verdient geld en je zal ontdekken waar je echt goed in bent. De sector van de elektriciens heeft jou broodnodig. Elk jaar blijven er vacatures openstaan, met jouw diploma ben je dus zeer gegeerd op de arbeidsmarkt. Voor gemotiveerde jongeren liggen er prachtige kansen klaar.

Een job vinden, hoe doe je dat?

De eerste en belangrijkste stap is dat je je inschrijft als werkzoekende (dat kan ook online via de VDAB) of loop langs bij de Werkwinkel in je gemeente. Daar vind je hulp en nuttige informatie bij je zoektocht.
Maar er zijn nog andere mogelijkheden.

Je stageplaats

Tijdens je opleiding heb je een stage gedaan in een bedrijf. Neem contact op met je stagebegeleider. Misschien zijn er wel vacatures in dat bedrijf. Veel bedrijven nemen graag ex-stagiairs in dienst, want ze hebben jou al in actie gezien op de werkvloer. Daarom is het ook zo belangrijk dat je je stage tot een goed einde brengt en dat je opvalt door je motivatie en inzet.

Netwerking

Heb je vrienden die al in de elektrotechnische sector werken? Werkt een kennis van je ouders in een elektrotechnisch bedrijf? Is je buurman actief in de sector?

Vertel aan iedereen die je kent dat je werk zoekt. Ga na of iemand in je familie of kennissenkring in de sector van de elektriciens werkt. Zij kunnen je vast vertellen wat je van je eerste job mag verwachten en hoe je het best kan solliciteren. Misschien kennen ze wel een bedrijf waar je je mag aanbieden. Via via is nog altijd een goede weg om een job te vinden.

Spontaan solliciteren

Personeelsadvertenties in kranten en weekbladen en online lezen is belangrijk. Maar je kunt ook zelf actief op zoek naar een job door spontaan te solliciteren, door zelf contact te nemen met werkgevers en bedrijven. Heel wat jobs worden ingevuld zonder dat er een vacature verschijnt. Vooral kleine bedrijven vinden hun kandidaten via mond-tot-mondreclame en spontane sollicitaties. Kies daarom een aantal bedrijven uit waar je graag zou willen werken en stuur je sollicitatiebrief op of ga er zelf eens langs.

Personeelsadvertenties

Plaats zelf je cv op algemene jobsites: www.vdab.be, www.actiris.be, www.vacature.com, www.stepstone.be, www.monster.be, ...
Kijk zeker op hun websites. Daar kan je gericht zoeken en je hebt de meest recente informatie binnen klikbereik.

Nuttige tips

  1. Als je schriftelijk solliciteert, zorg er dan voor dat je brief correct en verzorgd is. Ook als je via email solliciteert, is het belangrijk dat je taal en stijl verzorgd zijn. Laat je tekst eventueel door een kennis of familielid nalezen.
  2. Zowel een brief als een email zijn veel persoonlijker als je ze aan een concrete persoon richt. Daarom is het belangrijk je vooraf te informeren. Controleer zeker de juiste schrijfwijze van de persoon en het bedrijf die je aanschrijft.
  3. Zet je sterke kanten in de verf. Wat maakt jou anders of beter dan anderen? Denk aan een origineel eindwerk (je GIP), je ervaring in je vrije tijd, tijdens je stages, vakantiejobs... 
  4. Motivatie is je motor. Voor veel werkgevers is motivatie net zo belangrijk als technische kennis. Benadruk dus dat je wil bijleren en dat je veel zin hebt om aan de slag te gaan.
  5. Als je geen reactie krijgt, aarzel dan niet om eens telefonisch te informeren.