Nog vragen?

De elektriciteitssector is op zoek naar jouw talent en heeft zeker een job die bij je past! Maar hoe vind je die job en wat mag je verwachten? Negen vragen, negen antwoorden in deze ElektroWerkwijzer.

Natuurlijk. Denk maar aan de elektrische auto’s, die almaar belangrijker worden. Ze lijken een goede oplossing voor de traditionele benzine- of dieselauto, die schadelijke gassen uitstoot en kostbare brandstof verbruikt. Er moeten dan wel overal oplaadpalen geplaatst worden!

En dan zijn er ook nog de zonnepanelen en windenergie, die bewijzen dat elektriciteit ook op een milieuvriendelijke manier kan opgewekt worden.

Domotica is nog een ander bewijs dat ‘elektriciteit’ en ‘milieuvriendelijk leven’ goed samengaan. Want met domoticasystemen kun je ervoor zorgen dat je je hele huis van op afstand kan bedienen, dat de lichten automatisch uitgaan als er niemand thuis is, of het verwarmingssysteem automatiseren, en dus zuiniger stoken.

Zeer zeker. Als elektricien moet je vaak pannes oplossen. En reken maar dat geen enkele panne dezelfde is. Bovendien weet je op voorhand niet welke problemen je tijdens de werkdag zult moeten oplossen.

Wat nog voor afwisseling zorgt: je werkt telkens op een andere werf, je komt met verschillende soorten mensen in contact (zoals klanten en aannemers), de ene keer doe je een installatie, de andere keer los je pannes op.

Meestal niet, soms een beetje. Je moet als elektricien regelmatig gaten boren of sleuven slijpen. Bij die karweitjes komt uiteraard wel wat stof kijken. Maar een elektrische installatie zelf onder handen nemen, is zeker geen vuil werk. Het beroep van elektricien is natuurlijk geen kantoorjob, maar echt vuil is de job ook niet.

Ja, hoor. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Je kunt bijvoorbeeld ploegbaas worden. Dan geef je leiding aan een team werknemers.
Maar je kunt ook carrière maken door je te specialiseren in een bepaald domein of eindverantwoordelijkheid krijgen over een aantal werven of projecten.

Om carrière te kunnen maken is het belangrijk dat je gemotiveerd bent en graag bijleert. Vanzelf carrière maken, zonder inspanning dus, zal niet lukken.

Natuurlijk. Meisjes zijn even goede elektriciens als jongens. Niet zo veel meisjes kiezen voor de studie en het vak, maar dat zegt niets over hun talent. Leerkrachten zijn altijd heel enthousiast over de meisjes in hun klas. En ook werkgevers zijn tevreden met hun vrouwelijke elektriciens.

Je kansen op werk zijn heel groot. Elektriciens zijn veel gevraagd. Ook als het crisis is en veel mensen hun baan verliezen. Dat is logisch, want elektriciteit is uit onze maatschappij niet weg te denken. En reken er maar op dat elektriciteit nog belangrijker zal worden. Denk maar aan de elektrische auto en aan de automatisatie, die onze huizen in de toekomst comfortabeler, milieuvriendelijker en zuiniger maakt.

Als je afstudeert als elektricien, raak je dus heel gemakkelijk aan werk. Er is wel één belangrijke voorwaarde: je moet de juiste ingesteldheid hebben. Dat betekent: graag werken en leergierig zijn.

Er is heel veel keuze. Er bestaan 26 verschillende beroepen in de elektrotechnische sector. Elke job opent een nieuwe wereld, variatie troef. Kijk eens op onze Beroepenkiezer. Daar kun je je belangrijkste interesses kiezen en zie je meteen welke elektrojobs daarmee overeenkomen.

In sommige bedrijven kun je gespecialiseerd werk doen, andere jobs zijn meer algemeen. Kortom, keuze genoeg. Met een basisdiploma elektriciteit kan je in de meeste beroepen starten. Hou er wel rekening mee dat je in het begin nog veel zult moeten leren. En ook in je latere carrière zal je voortdurend moeten bijscholen.

Dat hangt ervan af. De plaatser van boven- en ondergrondse leidingen werkt vooral buiten. Een automatisatietechnicus is meestal binnen aan de slag. Maar een podiumtechnicus die festivals doet, werkt dan weer hoofdzakelijk in openlucht.

Kortom, het hangt af van het soort job dat je doet en van het bedrijf waar je terechtkomt.

Natuurlijk. Elektriciteit wordt in onze samenleving almaar belangrijker. En dus blijven elektriciens nodig.

De job van elektricien zal in de toekomst wel veranderen (zoals veel andere jobs). Er zullen bijvoorbeeld nieuwe systemen en technologieën ontstaan: zorgdomotica, de installatie van zonnepanelen… Er zullen dus altijd elektrotechnici nodig zijn.