Elektro beroepen

Elektricien is niet één enkel beroep: er zijn maar liefst 26 verschillende soorten jobs. Bovendien kun je een mooie carrière uitbouwen. Je kunt bijvoorbeeld promotie maken of topspecialist worden in een bepaald domein.

De automatisatietechnicus installeert aangestuurde systemen, zoals transportbanden, sorteermachines, geautomatiseerde poorten en deuren. Ook onderhoud en herstel neemt hij voor zijn rekening.

Als bordenbouwer monteer je in een atelier elektrische stuur- en regelborden. Daarna worden deze borden geïnstalleerd in onder andere fabrieken, productiehallen en kantoorgebouwen.

Als elektrotechnisch installateur luchtvaart installeer, onderhoud en herstel je de elektrische voorzieningen in een vliegtuig. Het spreekt voor zich dat je hierbij zeer strikte procedures volgt.

Je herstelt alle mogelijke huishoudtoestellen, zoals koffiezetapparaten, tv-toestellen, wasmachines en vaatwassers. Vaak specialiseer je je in enkele types toestellen of in een bepaald merk.

Als industrieel elektrotechnisch installateur werk je in productiehallen en andere industriële omgevingen. Je zorgt er voor de algemene elektrische voorzieningen, leidingen, borden en geautomatiseerde systemen.

Misschien staan er op het dak van jouw huis ook wel zonnepanelen? Ze halen energie (en dus ook elektriciteit) uit het zonlicht, dat is dus een heel duurzame en milieuvriendelijke energiebron. Maar de installatie van die fotovoltaïsche systemen is voer voor specialisten.

  •  
  • 1 van 5
  • »